Wat wil je later worden?

Op de basisschool begint het al, de vraag “Wat wil je later worden?” Die vraag blijft zich herhalen totdat je klaar bent met studeren. Ik vond het altijd een verschrikkelijke vraag. Op de momenten dat ik lekker met mijn vriendinnetjes wilde buiten spelen moest ik opeens nadenken over mijn toekomst. Hoe moet ik als 8-jarige nou weten wat ik op mijn 25ste wil zijn? Ik herinner mij dat ik het antwoord altijd probeerde te omzeilen. Had namelijk geen flauw idee wat ik wilde worden. Ik wist alleen maar wat ik niet wilde worden.

 

worden

Keuzes maken

In het laatste jaar van de middelbare school werd de druk steeds hoger. Of je nou wil of niet, je moet een keuze maken over het verdere verloop van je carriere. En als je later terug wil komen op de keuze die je hier hebt gemaakt dan moet je dat heel goed kunnen verantwoorden. Je toekomstige baas gaat er namelijk vragen over stellen. Dus als je 15 of 16 bent moet je toch zeker wel weten wat je wil worden. De gebeurtenissen die in je toekomst gaan plaatsvinden mogen daar geen invloed op hebben.

Zijstraten

Ik heb in mijn studiecarrière veel wijzigingen gemaakt. Ik heb MBO en HBO diploma’s behaald, maar allemaal op een ander gebied. Hoewel ik denk dat het mij goed heeft gedaan, ik verbreding en verdieping heb aangebracht in mijn kennis en vaardigheden, denken toekomstige werkgevers daar toch anders over. Door mijn cv zien zij mij als iemand die niet goed weet wat ze wil. Iets waar ze snel op terug komen als ze met mij spreken, maar het blijft een gegeven waar ik op afgerekend word. Ik heb niet het rechte pad genomen. Ben hier en daar een zijstraat ingedoken, ervaringen opgedaan en uiteindelijk op dezelfde plek uitgekomen als wanneer ik recht door was gedaan.

 

worden

Wat wil ik later worden?

Op de vraag wat ik later worden wil heb ik nog steeds geen antwoord. Ik denk ook niet na over wat ik wil worden. Mijn focus ligt op wie ik wil worden. Wie wil ik zijn om de beste ik te zijn die ik kan zijn. Een beroep of functie is slechts een aspect of deel van wie je bent. Het hoort niet bepalend te zijn voor wie je bent. Het werk dat ik nu doe ondersteund mij in het worden wie ik wil zijn. Het is een toevoeging op mij als persoon. Het is niet langer bepalend voor wie ik ben. Wie ik ben is wel bepalend voor het werk dat ik doe.

In 2011 ben ik begonnen met het schrijven van columns over o.a. arbeidsmarktcommunicatie en carriere. Dit is één van de columns die ik toen geschreven heb. 

Comments

  1. Duidelijk! Mede om die redenen die jij aanstipt, ben ik zelfstandige geworden. Zo bepaal ik zelf wat ik doe en kan ik werken op verschillende terreinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.