Vrijheid voor iedereen

Vandaag is het bevrijdingsdag in Nederland. De dag waarop Nederlanders hun vrijheid vieren. De avond er voor word massaal herdacht wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. Ieder jaar opnieuw vertellen we elkaar dat het afslachten van een volk nooit meer mag gebeuren. 

Tweede Wereldoorlog

Vandaag geeft het mij het gevoel een hypocriet te zijn. Kijkend naar het nieuws zie ik hoe de bommen nog steeds op Syrie vallen, hoe mijn medelanders niet willen dat er vluchtelingen naar ons land komen, hoe Trump de verhoudingen met Korea op scherp zet en er in Afrika mensen moeten vechten voor eten. De wereld is er sinds WO II geen betere plek op geworden. Soms denk ik zelfs dat WO III voor de deur staat. De wereld is een grote tijdbom en onderhevig aan het ego van de mens. 

vrijheid
                     Picture by Suomi

Nationale Dodenherdenking

Tot gisteren was er de discussie wie er herdacht moeten worden tijdens de dodenherdenking. Ten eerste zijn mijn gedachten van mij. Daar gaat niemand anders over dan ik. Het tweede is dat de discussie totaal onbelangrijk is. Volgens mij herdenken wij niet alleen de gevallenen uit WO II maar ook de mensen die tussen toen en nu gevallen zijn in de strijd voor vrijheid. Onze veteranen hebben dat niet alleen voor ons, Nederlanders, gedaan. Dit hebben zij toch ook gedaan voor de vluchtelingen? Waarom mogen wij onze soldaten herdenken die door onze regering naar gebieden worden gestuurd waar, mijn inziens, niets te zoeken hebben. Hoezo moeten Nederlandse soldaten naar het Midden-Oosten om daar een leider af te zetten? Is het waar dat Nederlanders daar moeten vechten zodat de inwoners hier hun vrijheid behouden? Als wij deze situaties herdenken waarom mag dan de vlucht van iemand uit zo’n gebied niet herdacht worden?  

vrijheid
                Picture by David Mark

Vluchten

Een vlucht die vaak levensgevaarlijk is. Dit zijn mensen die in een situatie terecht kwamen waar zij niet om gevraagd hebben. Gevaar liep. Dood moest omdat hij of zij niet de juiste kleur heeft, het juiste geloof of bij de juiste groep hoort. Kinderen, vrouwen, mannen die een lange weg hebben afgelegd om zich weer veilig en vrij te kunnen voelen. Die hier voor gestorven zijn. Gestorven voor hun vrijheid. Mogen die niet herdacht worden tijdens de Nationale Dodenherdenking? Omdat ze niet Nederlands zijn? Niet bij de Nederlandse geschiedenis horen? Is dat eigenlijk wel relevant als we het over vrijheid hebben?

Vandaag vier ik mijn vrijheid

Vandaag vier ik mijn vrijheid. De keuzes die ik heb, de vrijheid om te kiezen. Wat ik denk, wat ik zeg, wat ik doe of wat ik draag. Ik mag het allemaal zelf bepalen. Ik heb die vrijheid en die wens ik een ander ook. 

Lobi da Basi

Wil je meer lezen over onze vrijheid of de Nationale Dodenherdenking nog eens terugkijken klik dan hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.