Ik wil weer werken

Het is bijna een jaar geleden dat ik mijn laatste officiële werkdag had. Een heel vreemd jaar waarin willen en kunnen mijlenver uit elkaar lagen. In het begin zat ik thuis met zwangerschapsverlof en was ik volop met mijn kindje bezig. Vervolgens ging mijn zwangerschapsverlof over in ziekteverlof. Het voelt bizar en onwerkelijk dat het al een jaar geleden is dat ik mijn laatste werkdag heb gehad.

werken

Niet in staat om te werken

Ziek zijn is niet mijn ding. Of het nou een griepje is of van ernstiger aard zoals nu, ik wil het liefst mijn eigen geld verdienen. Het voelt niet goed om thuis te zitten en te leven van het geld waar de hele maatschappij hard voor werkt. Mijn omgeving heeft mij in eerste instantie moeten overtuigen dat het momenteel gewoon niet mogelijk is om te werken. “Je bent niet in staat om te werken omdat jouw vermogen er niet naar is.”, zijn de woorden van de bedrijfsarts. Natuurlijk had deze man gelijk. Bij de gedachte aan werken barstte ik spontaan in snikken uit. Het heeft lange tijd geduurd voordat ik inzag dat mijn willen en kunnen mijlenver uit elkaar lagen. Ik wilde heel graag werken, maar mijn lichaam en hoofd konden het niet aan.

Solliciteren

Ik ben nogal een eigenwijs kind en daarom ben ik het hele jaar aan het solliciteren geweest. In het begin een zware opgave omdat ik niet wist hoe ik mijn sollicitatiebrief in elkaar moest zetten. Wat moest ik zeggen over wie ik ben? Ik was mijn complete identiteit kwijt geraakt door alles. Gaandeweg de therapie, de inzet van mijn omgeving en mijn eigen leermomenten kan ik steeds meer mijn eigen identiteit vaststellen. De brieven veranderden van onsamenhangend via onzeker met arrogantie naar een sterke en heldere brief. Terugkijkend naar mijn brieven herken ik daar mijn eigen leerproces in.

Ondanks de vele afwijzingen die ik heb gekregen heb ik de moed niet opgegeven. Ik ben stug doorgegaan. Waarom? Omdat ik weet wat ik in huis heb. Welke ervaringen en kennis ik heb en welke waarde dat voor een bedrijf heeft. Ik ging uit van de gedachte dat het een verlies is voor de afwijzende partij en een winst voor mij. Dat bedrijf verdient mij dan gewoon niet. Ik verdien een bedrijf dat in mij gelooft en mij de kans geeft om te ontwikkelen.

werken

Feedback

Naarmate de brieven helderder en sterker werden kreeg ik meer uitnodigingen voor een gesprek. Aan het eind van ieder gesprek heb ik gevraagd om feedback. Ik heb nooit gedacht dat ik dat zou durven, maar ik heb het gedaan. De feedback heeft mij heel wat opgeleverd. Ieder gesprek dat ik voerde voelde ik mij sterker worden omdat ik wist waar ik op moest letten en waar ik mijzelf kan verbeteren. Mijn grootste angst lag in wat ik de potentiële werkgever moest vertellen over mijn privégeschiedenis. Iets wat eigenlijk nog geen geschiedenis is, maar waar ik nog midden in sta. Wat vertel ik wel en wat niet? Wat ben ik verplicht om te vertellen? Na wat navraag bleek dat ik helemaal niets verplicht was om te vertellen over mijn privésituatie. De ervaring was echter dat ik het zelf veel prettiger vond om in een beknopte vorm aan te geven wat er aan de hand was. Ik merkte dat potentiële werkgevers mijn openheid hierover waardeerden en dat ze daardoor ook opener tegenover mij waren.

Bewustwording

In de afgelopen maanden werd ik mij steeds meer bewust van wat ik wel en nog niet kan. Ik kon meer freelance-opdrachten aan en merkte dat weer aan het werk zijn nu echt nodig is. Mijn zelfvertrouwen en het werkritme gaan er nu voor zorgen dat ik de volgende stap kan maken. Mijn nieuwe werkgever ziet in mij wat ik al die tijd in mijzelf gezien heb en heeft het lef om mij een kans te geven. Met enthousiasme en een gezonde spanning stap ik nu in mijn nieuwe werkleven waarbij ik een goede balans ga vinden. Met mijn enthousiasme, leergierigheid en doorzettingsvermogen heb ik laten zien dat ik on my way back ben.

In 2011 begon ik met het schrijven van columns over de reis die ik maakte om mijzelf terug te vinden na een burn out en het verlies van een kindje. Deze column is geschreven in oktober 2011. 

Comments

  1. Mooie blog en je mag zeker trots op jezelf zijn! Dit zegt deze vrouw van een andere generatie met heel veel levenservaring!-;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.