Help! Ik voel mij overweldigd

Het overkomt iedereen wel eens; je raakt overweldigd. Iedereen gaat hier op zijn of haar manier mee om.

Stijf als een bevroren sneeuwpop

Soms raak ik overweldigd door alles wat er gebeurd. De ene keer is het omdat er in mijn eigen wereld van alles tegelijk gebeurd. Mijn dromen, mijn ambitie, mijn gedachten. Andere keren zijn het de verwachtingen en eisen die de buitenwereld van mij heeft en aan mij stelt. Als dit gaande is dan bevries ik. Mijn natuurlijk reactie is om als een bevroren sneeuwpop stokstijf stil te blijven staan en niet te bewegen. Wachten tot het allemaal voorbij is. In de praktijk uit zich dat in dat er niets meer uit mijn handen komt. Ik kan mij niet meer focussen, ik vergeet dingen en ik word chagrijnig omdat de rest van de wereld het blijkbaar allemaal wel prima voor elkaar heeft.


Iemand die naar je luistert

Tijdens deze momenten ben ik altijd blij dat ik mensen om mij heen heb die mij weer op het rechte pad weten te krijgen. Iemand die voor mij een mentor is. Waar ik even tegen aan kan praten, die advies geeft, mij helpt met het stellen van de juiste prioriteiten. Het allerbelangrijkste dat een mentor voor mij doet is naar mij luisteren en mij de (juiste) vragen stellen. Soms kritische, soms dromerige vragen. Altijd een ‘wat als’-vraag. Volgens mij kunnen we allemaal zo iemand gebruiken. Op welke leeftijd en in welke fase we ook zitten. We hebben iemand nodig die daar al is geweest waar jij nu bent, die vanuit zijn of haar helikopter de hele situatie overziet, die kritisch durft te zijn en toch vol positiviteit en liefde naar je luistert.

Andere situatie, andere mentor

In de afgelopen jaren heb ik veel verschillende mentoren gehad. En nog steeds zijn ze er. Ik geloof dat je niet maar één mentor in je leven kan gebruiken. Elke situatie vergt een andere kijk, een andere visie, ander perspectief. Mentoren zijn er in alle soorten en maten. Het kan een leerkracht zijn op school, je oude, wijze omaatje, een vriendin, een ouder iemand, een jonger iemand. Het is in ieder geval altijd iemand waar jij iets van kan leren. Iemand waar je om een bepaalde reden tegen op kijkt. Een ondernemer, een topvrouw, een moeder met 6 kinderen, een sporter, een artiest, een gelovige, iemand die je betaald of niet.

Nu ben ik benieuwd. Heb jij een mentor of een coach? Iemand buiten je dagelijkse kringetje van mensen waar je naar toe kan als het nodig is? Zo niet, waarom is dat? Wie zou jij graag als mentor willen? Zou jij een mentor voor iemand anders kunnen zijn?

View in Instagram ⇒

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.