De ontdekkingsreis die #40days40outfits heet

Voor #40days40outfits schrijf ik op regelmatige basis een column over de challenge. Samen met Jacqueline Schoonhoven en Christianne Boekel ben ik verantwoordelijk voor het organiseren van de challenge, de events en het faciliteren van de community. 

Dit is voor mij ondertussen de zesde keer dat ik meedoe aan #40days40outfits. Als ik terugkijk op de eerste editie zie ik een arrogant en onzeker meisje dat de wereld wil veroveren. Vanaf dat moment tot aan nu zit een wereld van verschil. Ik wil nog steeds de wereld veroveren. Dat is niet anders. Ik zie wel direct verschil tussen het meisje van toen en de vrouw die er nu staat.

 

2013 versus 2016
2013 versus 2016

Niet shoppen

Van editie 1 tot editie 6 ben ik twee keer verhuisd, heb ik een tijdje zonder vaste verblijfplaats gezeten, wist ik regelmatig niet of ik in staat zou zijn om mijn rekeningen te betalen en heb ik met verscheidene officiële instanties oorlog gevoerd. Tegelijkertijd heb ik in die tijd ook een veilig thuis gebouwd, ontdekt dat ik niet eenzaam ben, geleerd om hulp te vragen (ook al lukt dat nog steeds niet altijd) en weet ik dat er anderen zijn die op mij zitten te wachten.

Het heeft mij tot de vijfde editie gekost voordat ik mij volledig aan de niet-shoppen-regel kon houden. Ik ben daar regelmatig boos over geweest op mijzelf. Waarom lukte het mij niet om 40 dagen geen nieuwe kleding te shoppen? Het antwoord bleek redelijk voor de hand liggend te zijn. In tijden dat ik mijzelf overeind moet zien te houden en mij ongelukkig voel heb ik de behoefte om dingen te kopen. Het troostende gevoel van een aankoop zorgt dat je een instant geluksmoment hebt. Het heeft mij vaak geholpen. Het heeft mij regelmatig in de problemen gebracht.

 

2016-05-11-08-09-13

De juiste ingrediënten

Bij de vorige editie, The Party Edition, beschikte ik na al die tijd over een eigen thuis. Mijn kledingkast, die mijn grote trots was, stond eindelijk op de plek waar die hoorde. Ik had de beschikking over al mijn kleding. Zelfs over de kleding, schoenen, etc. die ik allang vergeten was. Ik had zekerheid over inkomen, veiligheid en geborgenheid. Dit zijn dé ingrediënten voor een succesvolle #40days40outfits.

Editie 1

Nu hoor ik je denken dat je de challenge pas kan doen als je alle ingrediënten hebt. Ik kan je vertellen dat dat niet zo is. Ik had editie 1 t/m 4 nodig om te komen tot editie 5. De challenge gaf mij continu nieuwe handvaten om door te gaan met mijn ontdekkingsreis. Laten we eerlijk zijn, #40days40outfits is een leuke, gezellige challenge om je kledingkast op orde te krijgen. Om weer bewust te zijn van wat je al hebt, eventueel te ontspullen en te betalen wat je wel en niet nodig hebt. Bij editie 1 kreeg ik zelfvertrouwen als extraatje. Ik keek elke dag naar mijzelf en besloot dat ik goed genoeg was. Ik kreeg er in die periode een vriendin for life bij, een zus die al haar tips & tricks in het leven met mij deelde. Zij gaf mij levenslessen, ik bracht haar positiviteit.

 

Life goes on. Ook midden in een verhuizing.
Life goes on. Ook midden in een verhuizing.

Editie 2

Editie 2 bracht nieuwe contacten. De challenge breide via ons netwerk uit en vergrootte ons netwerk. Het was precies wat ik nodig had op dat moment. Nieuwe mogelijkheden via nieuwe wegen. Hoe meer contacten je hebt, hoe meer mogelijkheden je hebt. Instant happiness wanneer je elkaar complimenteert en tips geeft over hoe het met andere outfits te combineren is. Het ontvangen van complimenten geeft een energyboost. Het geven van complimenten voelt net zo geweldig. De contacten die tijdens deze #40days40outfits zijn gelegd zijn er nog steeds.

 

Grande Finale zomer 2014
Grande Finale zomer 2014

Editie 3

Tegen de tijd dat editie 3 begon in de winter van 2015 had ik eindelijk een eigen dak boven mijn hoofd. Alles om mij heen mocht tot rust komen. Het zal je vast niet onbekend voorkomen dat het kopen van nieuwe kleding onderdeel was van het tot rust komen. Ik had zo lang overleefd dat ik mijzelf daar voor wilde belonen. Daarbij moest ik mijn eigen ik weer vinden. Ik had zo lang geleefd met het idee dat ik dankbaar moest zijn dat anderen mij in hun omgeving dulden. Hoe graag ik ook een plek voor mijzelf, van mijzelf wilde, ik moest daar heel erg aan wennen. Ik voelde mij tijdens deze editie van #40days40outfits zo ver verwijderd van mijn roots. Tegelijkertijd mocht ik opnieuw uitvinden hoe ik mijn leven wilde inrichten. Dat uitvinden ging gepaard met veel leuke dingen doen met heel veel leuke mensen.

Editie 4

In de tussentijd kwam er steeds meer acceptatie van mijn lichaam. Bij editie 2 ging ik samen met Vanessa aan de slag met Wim van Kickboks Fit. Mijn lichaam kreeg steeds betere proporties. Ik werd sterker, mijn lichaam kreeg meer vorm. Ik kwam steeds beter in mijn vel te zitten. Bij editie 4 was ik zelfs zo ver dat ik mijn blote buik durfde te laten zien. Het was voor #40days40outfits de zomer van de crop tops en het lef. In de groep durfden deelnemers blote benen en blote armen te laten zien. Sommigen durfden zelfs hun bikini outfit te posten.

De sfeer in de groep was goed. Ongeveer iedereen durfde uit haar comfortzone te stappen. Het was fantastisch. Maar… Het lukte mij weer niet om de hele editie geen kleding te kopen. Eindelijk was ik zo ver dat ik mijn lichaam accepteerde en ik vond dat ik gezien mocht worden. In nieuwe kleding wel te verstaan.

Editie 5

Bij editie 5, The Party Edition, ging de knop om. Alles wat ik op te lossen had vanuit de voorgaande jaren en edities was opgelost of bijna opgelost. Ik was er klaar mee om mijzelf iedere keer te verraden. Dit keer ging ik het volhouden. De knop was letterlijk om. Ik ben die editie regelmatig bij Nicole in de winkel geweest en ging er zonder aankoop weer weg. Geen centje pijn. Sterker nog, mijn hele kledingkast nam ik onder de loep. Ik maakte een lijstje van dingen die ik na de challenge wilde kopen. Echt, er kwamen de meest geweldige outfits voorbij waarbij je eigenlijk direct naar de winkel wil rennen. Als ik nog wist wat het was na #40days40outfits dan mocht ik het van mijzelf kopen.

Het was die editie geweldig om samen te werken met 2 stylisten en op die manier mijn kledingkast echt opnieuw te ontdekken. Ik gunde mijzelf alles tijdens editie 5. Op een andere manier dan de edities daar voor. Ik beloonde mijzelf door een stylist in te schakelen. Ik beloonde mijzelf door mij te ontdoen van ballast die ik nooit meer zou gaan dragen. Het voelde goed. Het voelde geweldig om het eindelijk vol te houden. Ik was mega trots op mijzelf.

 

Veel vrouwen (en mannen) die wij benaderen om mee te doen met de challenge gebruiken het excuus dat ze het niet gaan volhouden. Het gaat niet om het volhouden. Het gaat om het beginnen. Ik ben iedere keer begonnen aan #40days40outfits met het voornemen om veertig dagen niet te shoppen. Het is niet altijd gelukt. So what?! Ik begon iedere keer opnieuw. Ik zag iedere editie de waarde van de challenge. Waardering, saamhorigheid, erkenning, creativiteit. Keer op keer zaten er mensen klaar om mij aan te moedigen het opnieuw te proberen. Niemand heeft mij veroordeeld op het moment dat ik het niet volhield. De andere deelnemers zijn je supporters. Ze moedigen je aan. Keer op keer. Alleen dat is al een reden om te kijken of je het vol kan houden.

Meer weten over de challenge #40days40outfits? Klik hier om een kijkje te nemen op het blog, hier voor de Facebook-pagina of stuur een mail naar letterbox@40days40outfits.nl. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.