Hem & Haar: Als je kindje niet mag zijn

Soms doet liefde pijn, soms is liefde overweldigend, soms is liefde alleen Liefde. Of het nou voor Hem is of voor Haar. 

Als je kindje niet mag zijn…

Een man, een vrouw, een zwangerschap. Samen zijn ze niet op het moment dat ze er achter komen dat zij zwanger is. Besluiten om samen voor het kindje te gaan. Niet voor elkaar, want dat gaat toch niet werken op deze manier. Het enige dat ze willen is dat dit kindje de beste papa en mama van de wereld krijgt. De ideale situatie is het niet, maar het beste er van maken is wat ze gaan doen. Vanaf nu is het kindje het belangrijkst. 

kindje

 

Communicatie

Tijdens de zwangerschap zijn er geen bijzonderheden. Alleen de omgang tussen hem en haar verloopt moeilijk. Hij heeft momenten dat hij niets van haar en de baby wil weten, zij momenten dat ze radeloos is en niet weet wat ze moet doen. Allebei levend in hun eigen wereld en toch samen de ouders wordend van dit kindje. Hoe willen ze samen voor een kindje gaan zorgen als ze niet eens in staat zijn om te communiceren? Niet in staat om afspraken te maken over hoe het straks, na de bevalling, verder moet. Niets in de hele zwangerschap doen ze samen. Er zijn momenten dat ze open en eerlijk durven te zijn over hun verwachtingen en angsten voor de toekomst. Over wat het allemaal met hen doet. De verantwoordelijkheden, de druk, de verwachtingen van de buitenwereld. Die momenten zijn spaarzaam. Zij ziet haar toekomst veranderen, terwijl hij doorgaat met zijn leven alsof er niets aan de hand is.

Niet eerlijk

Ze jaloers dat hij geen verantwoording hoeft af te leggen. Dat niemand aan hem vraagt of alles al geregeld is, hoe het straks verder gaat. Aan hem is niets te zien, zij loopt daar met een bolle buik. Voor haar lijkt het alsof hij helemaal geen aanpassingen hoeft te doen. Haar hele levensplan ligt overhoop. Het kindje is gewenst en geliefd vanaf het eerste moment, maar als het anders had gekund… Ze vind het allemaal zo ontzettend moeilijk. Is ze wel een goede moeder? Is ze wel in staat om voor een kindje te zorgen? Wat als ze het helemaal niet kan? Ze wil het zo graag met hem delen. Hem lijkt het echter allemaal koud te laten. Het lijkt alsof hij denkt dat het allemaal wel vanzelf zal gaan. Zolang hij er niet over nadenkt gebeurd het ook niet echt. Kan hij voor zichzelf alles nog ontkennen.

kindje

Verloren

Dan opeens verandert alles. Zij blijkt het kindje al halverwege de zwangerschap te hebben verloren en het nooit beseft te hebben. Niet in staat om afscheid te nemen van haar kindje heeft ze haar eigen werkelijkheid gecreëerd. Een zwangerschapspsychose met schijnzwangerschap zeggen de artsen. Opeens is hun kindje weg. Hij ontkend dat het kindje ooit bestaan heeft. Zij leeft nog steeds ergens tussen realiteit en fantasie. Daar waar zij wil vertellen over het kindje, wil hij er niets meer over horen. Voor hem is de waarheid dat zij hem heeft voorgelogen over zijn kind. Hij ging vader worden en opeens blijkt dat al maanden niet meer het geval te zijn. Is woedend en in de war. Hij heeft geen idee wat er gebeurd is en houd het er daarom op dat alles door haar verzonnen is.
Zij leeft op dat moment in een wereld die haar vertelt dat haar kindje niet bestaat. Ze begrijpt er niets van. Zo zit haar kindje in haar bolle buik en het volgende moment word verteld dat het schijn is, niet echt. Ze heeft geen idee wie of wat ze moet geloven. Zichzelf of die andere mensen. Wie spreekt er op dit moment de waarheid? Wie is er eerlijk tegen haar? Waarom zeggen al die mensen haar dat haar kindje er niet meer is?

Tijd heelt

Maanden later lijkt het beter te gaan met hem en haar. Zij krijgt hulp bij het verwerken van het verlies van het kindje en de psychose. Hij lijkt weinig schade te hebben opgelopen. Ze hebben een verleden samen. Ze hadden een kindje dat niet mocht zijn. Het verdriet doet pijn en dat kun je zien aan beiden. Langzaam aan zijn ze in staat om met elkaar te praten over wat er gebeurd is. Hij vindt het nog steeds moeilijk om toe te geven dat het kindje er was. Zij vindt het moeilijk om zijn verdriet te zien. Voelt zich schuldig over hoe het allemaal gegaan is. Het is lastig om na te gaan wat het precies met hen gedaan heeft. Hij heeft zo veel vragen, zij heeft hem zo veel te vertellen. Hoe ga je samen om met het verlies van je kindje? Hoe ga je hier samen uit komen? Wat moet er gebeuren om het lef te hebben om er samen over te praten? Hoe ga je dit ooit een plekje geven?

 

Vind je de Hem & Haar verhalen fijn? Dan wil je dit verhaal misschien ook lezen. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.